AKNE – nečista i masna koža

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože. Smatra se da otprilike 80% adolescenata ima akne koje su više ili manje izražene te se najčešće smiruju do 25. godine života.

Akne nisu uzrokovane lošom higijenom, no pretjerano čišćenje i ribanje kože raznim iritativnim proizvodima može dovesti do pogoršanja kože te rezultirati crvenilom i ljuštenjem. Također, samostalno istiskivanje akni može uvelike pogoršati stanje, odnosno uzrokovati pojačanu upalnu reakciju koja može dovesti do stvaranja hiperpigmentacije ili novog ožiljka.

 

Kako nastaju akne?

Osobe koje imaju problema s aknama u većini slučajeva s nekim iz obitelji dijele isti problem. Smatra se da genetski nasljeđujemo veličinu lojnica i njihovu funkcionalnu osjetljivost na hormonalni utjecaj. Pod hormonalnim utjecajem dolazi do povećanja lučenja sebuma, umnožavanja bakterija koje su inače prirodno stanovnici naše kože te posljedične pojave komedona, a nakon toga i upalnih lezija, odnosno papula, pustula i upalnih čvorova.

U doba puberteta i adolescencije, akne obično zahvaćaju određeni dio kože, a to su: obrazi, nos, čelo, brada, vrat, prsa, ramena te gornji dio leđa.

 

VRSTE I NJIHOVI UZROCI

 

OTVORENI KOMEDONI su tamne ili crne točke koje se pojavljuju na površini kože. Većinom je koža oko njih normalne boje, a središte je tamnije.
Uzroci: crna boja ne znači da ove akne imaju više prljavštine u sebi, to je samo znak da su pore proširene i da su uzrok začepljene folikule dlačica
ZATVORENI KOMEDONI su ne upalne kvržice bijele boje ili boje kože te točkice koje često imaju bijelo središte okruženo crvenim prstenom. U nekim slučajevima iz središta izrastaju dlačice ili se čine zarobljenima unutra.
Uzroci: nastaju zbog prljavštine, nakupljanja ulja i mrtve kože koja zatvara pore (ove akne su zatvorene unutar pora)
PUSTULE (PRIŠTIĆI) su bolne, veće izrasline koje maju kružno središte. Središte je ispunjeno žuto-bijelim gnojem koji prekriva crvena koža.
Uzroci: alergijska reakcija, ugriz otrovnih insekata, ulje i mrtve stanice kože koje su začepile pore
PAPULE su upalne akne koje se nalaze ispod površine kože. Koža koja ih okružuje je većinom crvena i natečena. Papule su uzdignute, crvene, tvrde i bolne. No one nemaju jasno središte i te pore nisu proširene.
Uzroci: infekcija kože, razvoj manjih krvnih žila, egzem, alergijska reakcija
NODULI su bolne i upaljene kvržice koje se nalaze duboku pod kožom. Ovaj tip akni može postati jako ozbiljan te može dovesti do nastanka ožiljaka ili tamne kože
Uzroci: stvaraju se kada začepljene pore oštete stanice i tkivo duboko ispod površine kože
CISTE – kada pustule postanu inficirane one počnu boljeti. Tada one postanu ciste. Cistične akne se sastoje od bijelih ili crvenih, bolnih, velikih, ali i mekih izrazlina koje se nalaze duboko ispod kože – čak dublje nego noduli. Ispunjene su gnojem te mogu dovesti do nastanka ožiljaka.

1-9
2

Gel za tretman nečiste i masne kože
– 100 mL
Cijena: 20,00€

GEL ZA TRETMAN NEČISTE I MASNE KOŽE (100 mL)

Umiruje i sprječava učestalost mašćenja kože. Sprječava stvaranje T-zone koja je razlog nastanka prištića. Nanosi se na opranu i čistu kožu lica i/ili leđa ujutro i navečer, bez ispiranja. Nakon vidljivog poboljšanja smanjite upotrebu prema vlastitim potrebama. Ako Vas koža svrbi ili je suha u tom slučaju nakon korištenja nanesite malo hidratantne kreme.

U težim slučajevima se kombinira s drugim gelom pod nazivom GEL ZA TRETMAN NEČISTE I MASNE KOŽE SPECIJAL (30 mL). Nanosi se prema potrebi, lokalno, na dijelove kože gdje se vide/osjete upalni procesi, u manjoj količini, više puta na dan.

Proizvodi su na bazi ljekovitih biljaka.

Rezultati su vidljivi već nakon 7 dana. Preporučujemo da proizvode kombinirate kako bi došlo do bržeg rezultata.